Program hösten 2019 

Programblad kan här laddas ned för utskrift: Programblad hösten 2019

 


 

3 september

Shoplifters

Efter en av sina snattingsrundor tillsammans med sin son upptäcker Osamu en ensam flicka som står och fryser i kylan. De tar hand om henne och släpper in henne i sin familj. En familj, som trots att de är fattiga och knappt har mat för dagen, ser till att må bra tillsammans. Men en oväntad händelse avslöjar gömda hemligheter och sätter deras sammanhållning på hårda prov.

Hirokazu Kore-Eda, Japan, 2018, 2tim1min

Läs filmkritikernas bedömningar: Shoplifters

Medlemmarnas betyg:  1=1, 2=15, 3=75, 4=158, 5=26. Genomsnitt=3,7

Förfilm: 

Caféprogram: Olle Sjögren, prof emeritus GU, introducerar filmen

 

 

 


 

24 september

Den siste gentlemannen

Robert Redford spelar den artige eleganter Forest Tucker, som under sitt långa liv rånat ett otal banker, åkt i finkan arton gånger och lyckats rymma lika många gånger. Denna vältalige charmör trivs med sin livsstil och har aldrig velat rota sig, men när han träffar den vackra änkan Jewel väcks såväl känslor som funderingar på ett annars sorts liv. Samtidigt beslutar sig polisen John Hunt för att Forest skall få skaka galler igen, fullt medveten om att det är en ökänd, listig räv han jagar.

David Lowery, USA, 2018, 1tim33min

Läs filmkritikernas bedömningar: Den siste gentlemannen

Medlemmarnas betyg: 1 = 5, 2 = 55, 3 = 139, 4 = 68, 5 = 3. Genomsnitt = 3,0

Förfilm: 

Caféprogram: 

 

 

 8 oktober

Kapernaum

Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt aniktsuttryck - han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Vare sig Zain eller hans många syskon hinner med att vara barn i den hårda tillvaron i dagens Beirut, och när hans syster giftes bort som 11-åring fick han nog och rymde hemifrån. Zains dröm är att hitta en värdig tillvaro - kanske i ett annat land. Den snälla städerskan Rahil låter honom flytta in hos henne och ta hand om hennes älskade babypojke Yonas. När Rahil plötsligt försvinner får Zain nytta av sitt mod och sin uppfinningsrikedom, men hur länge kan han skydda sig och lille Yonas i en värld där barnen alltid är de mest utsatta.

Nadine Labaki, Libanon/Frankrike/USA, 2018, 2tim1min 

Läs filmkritikernas bedömningar: Kapernaum

Medlemmarnas betyg: 1 = 2, 2 = 3, 3 = 17, 4 = 111, 5 = 131. Genomsnitt = 4,4.

Förfilm: 

Caféprogram: Maria Domellöf-Wik, filmkritiker GP, orienterar oss om film och regissör.

 

 

 


 

22 oktober

Den skyldige

Polismannen Asger Holm svarar på ett 112-samtal från en kidnappad kvinna. När förbindelsen bryts startar en nervpirrande jakt på kvinnan och hennes kidnappare. Med telefonen som sitt enda verktyg kämpar Asger mot klockan för att rädda kvinnan. Med det visar sig att brottet är större och grövre än Asger först trodde.

"Den mest innovativa och nagelbitande scandinaviska thrillern på länge."

Gustav Möller. Danmark. 2019, 1tim25min

Läs filmkritikernas bedömningar: Den skyldige

Medlemmarnas betyg: 1 = 1, 2 = 8, 3 = 25, 4 = 146, 5 = 108. Genomsnitt = 4,2.

Förfilm: 

Caféprogram: Patrik Andersson, filmskribent, introducerar.

 

 


 

5 november

3 kvinnor

Den kända skådespelerskan Behnaz Jafari får en vädjan om hjälp från en ung flicka, vars familj vill förbjuda henne att gå på teaterskola. Trots att Behnaz Jafari är mitt i en filminspelning, vänder hon sig genast till sin vän Jafar Panahi. Tillsmmans ger de sig iväg för att försöka hjälpa flickan. På sin händelserika resa genom den iranska landsbygden tas de emot med stor gästfrihet, så länge de håller sig till traditionerna.

"En lakonisk roadmovie"

Jafar Panahi, Iran, 2018, 1tm40min

Läs filmkritikernas bedömningar3 kvinnor

Medlemmarnas betyg:  1 = 16, 2 = 90, 3 = 129, 4 = 47, 5 = 9. Genomsnitt = 2,8

Förfilm:

Caféprogram: Maria Domellöf-Wik, filmkritiker GP, intoducerar filmen.

 

 


19 november

And then we danced

Merab dansar i det georiska nationalkompaniet med sin partner Mary och drömmer om en plats i huvudkompaniet. Hans tillvaro vänds upp och ner när den karismatiske Irakli en dag ansluter till kompaniet och blir hans störste rival, men även hans största åtrå. Nu står Merab inför valet om han skall följa sitt hjärta och bryta sig loss från den konservativa miljö han befinner sig i och därmed riskera att förlora allt det han kämpat för.

Årets svenska Oscarsbidrag.

Leva Akin, Sverige/Georgien, 2019, 1tim45min

Läs filmkritikernas bedömningarAnd then we danced

Medlemmarnas betyg: 1 = 5, 2 = 35, 3 = 78, 4 = 96, 5 = 39. Genomsnitt = 3,5.

Förfilm: 

Caféprogram: Årsmöte i Biografen kl.18.45

 

 


 

3 december

Smärta Och Ära

Salvador har nått stora framgångar i livet och nu ska en av hans restaurerade filmer få nypremiär. Samtidigt plågas han av divese krämpor, och än mer av en tomhetskänsla - vad betyder yrkesframgångar, och varför skall man underkasta sig pretentiösa intervjuer och smärtsamt smicker? I jakten på livets mening drömmer sig Salvador tillbaka till barndomen, fattig på pengar men rik på kärlek från hans viljestarka mamma. Han minns pojkårens upptåg och de första aningarna om attraktion till det egna könet. Den nutida pysslar om sin åldrade, alltjämnt vasstungade mor och återser en gammal kärlek.

Toppbetyg överallt - får inte missas.

Pedro Almodóvar, Spanien, 2019, 1tim53min

Läs filmkritikernas bedömningarSmärta Och Ära

Medlemmarnas betyg: 1 = 3. 2 = 14, 3 = 62, 4 = 119, 5 = 51. Genomsnitt = 3,8. 

Förfilm: 

Caféprogram: Gunnar Häggström, Filmstudions ordf, ger ett porträtt av Pedro Almodôvar.

 


 

17 december

Vi som älskade varann så mycket

Vi skulle förändra världen - men det var världen som förändrade oss. Den smärtsamma repliken sammanfattar hela essensen i Scolas mästerverk. Ideal som till slut blir till förpliktelser - hela tiden med insikten att den tid som flytt aldrig kommer tillbaka.
Med avstamp i partisanernas kamp under andra världskriget breder den episka berättelsen ut sig. Ur ruinerna efter fascismens fall ska ett bättre samhälle byggas, morgondagen är ljus. Här möter vi tre socialister som slogs sida vid sida i kriget, men nu strider om kärleken till samma kvinna, om den vänskap som ständigt sätts på hårda prov och om att hålla drömmarna vid liv när morgondag blir gårdag.

Ettore Scola, Italien, 1974, 2tim4min

Läs filmkritikernas bedömningar: Vi som älskade varann så mycket

Medlemmarnas betyg:

Caféprogram: Sven E Olsson, en av Sveriges främsta filmskribenter, gör ett porträt av Ettore Scola.